proszę o rozwiązanie
Agatka: w prostopadłościanie o podstawie kwadratowej stosunek pola podstawy do pola ściany bocznej
wynosi 1:2. Przekątna prostopadłościanu ma długość 3√6 cm. Oblicz sumę długości wszystkich
krawędzi tego prostopadłościanu.
5 gru 19:04
ICSP: a,a,H − krawędzie
a
2 − pole podstawy.
aH − pole ściany bocznej
√a2 + a2 + H2 = d − wzór na przekątną prostopadłościanu .
Mierz się z tym potworkiem
5 gru 19:08
dero2005:

D = 3
√6
2a
2 = a*h /:a
2a = h
d = a
√2
D =
√h2 + d2
√h2 + 2a2 = 3
√6 /
2
h
2 + 2a
2 = 54
2a
2 = 54 − h
2 = 54 − (2a)
2 = 54 − 4a
2
2a
2 + 4a
2 = 54
6a
2 = 54
a
2 = 9
a = 3
h = 2a = 2*3 = 6
L = 8a + 4h = 4(2a+h) = 4*12 = 48
5 gru 19:19
Agatka: dziękuję. graniastosłupy to dla mnie czarna magia
5 gru 19:24
Agatka: dziękuję. graniastosłupy to dla mnie czarna magia
5 gru 19:25
Agatka: dziękuję. graniastosłupy to dla mnie czarna magia
5 gru 19:25
%25253Cb%25253EAgatka%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520dzi%2525C4%252599kuj%2525C4%252599.%252520graniastos%2525C5%252582upy%252520to%252520dla%252520mnie%252520czarna%252520magia%25250A%25250A
5 gru 19:25
%2525253Cb%2525253EAgatka%2525253A%2525253C%2525252Fb%2525253E%25252520dzi%252525C4%25252599kuj%252525C4%25252599.%25252520graniastos%252525C5%25252582upy%25252520to%25252520dla%25252520mnie%25252520czarna%25252520magia%2525250A%2525250A
5 gru 19:29
%252525253Cb%252525253EAgatka%252525253A%252525253C%252525252Fb%252525253E%2525252520dzi%25252525C4%2525252599kuj%25252525C4%2525252599.%2525252520graniastos%25252525C5%2525252582upy%2525252520to%2525252520dla%2525252520mnie%2525252520czarna%2525252520magia%252525250A%252525250A
5 gru 19:29
Agatka: dziękuję. graniastosłupy to dla mnie czarna magia
5 gru 19:29