oblicz
serce: zadanie dla mistrzów matematycznych
Krawędz podstawy a=8cm, kr. boczna b=20 cm. Ob. wys.ostrosłupa prawidłowego pięciokątnego.
5 gru 18:58
dero2005:

a
2 = 2r
2 − 2r
2cos 72
o
a
2 = r
2(2 − 2*0,309) = r
2*1,382
8
2 = 1,382 r
2
r = 6,8 cm
h =
√l2 − r2 =
√202 − 6,82 =
√353,76 = 18,81
5 gru 20:34
serce: dziękuję bardzo
5 gru 22:18
serce: mam jeszcze jedno pytanko: dlaczego jest 2r2? Skąd to się wzięło?
5 gru 22:25
serce: z tw. cosinusów
5 gru 22:29
dero2005:
a
2 = r
2 + r
2 − 2r*r*cos α
6 gru 07:07