1. Wskaż 30 cyfrę po przecinku w rozwinięciu dziesiętnym liczby
.
7
3
2. Wskaż 313 cyfrę po przecinku w rozwinięciu dziesiętnym liczby
.
13
5 gru 18:51
khamian: odświerzam
5 gru 21:35
Eta:
1
= 0,(142857) −−−− mamy 6 cyfr w okresie
7
30:6 = 5 czyli 5 sekwencji okresu (.... ) (..... ) (.... ) (..... ) ( ...7)
to cyfrą na 30 miejscu jest 7
3
2/
= 0,(230769) −−−− 6 cyfr w okresie
13
313:6= 52 +1 reszta = 52 całe sekwencje + pierwsze cyfra z okresu
(.... ) (.... ) (.....) ..... (.....) (2 ....)
zatem cyfrą stojącą na 313 miejscu po przecinku jest 2