Dla jakich dwóch wartości parametru t
Klaudiaaaaa: Dla jakich dwóch wartości parametru t parabole y= x2 −5x +t i y= −x2 +tx −5 przecinają się
w dwóch punktach?
5 gru 18:50
ICSP: y = x2 − 5x + t
y = −x2 + tx − 5
rozwiązuje ten układ równań z parametrem t:
x2 − 5x + t = −x2 + tx − 5
2x2 −(5+t)x + t + 5 = 0
to równanie będzie miało dwa rozwiązania gdy Δ >0
Δ = 25 + 10t + t2 − 8t − 40 = t2 + 2t − 15 = t2 + 5t − 3t − 15 = t(t+5) − 3(t+5) =
(t−3)(t+5)
Δ > 0 ⇔ t ∊ (−∞;−5) suma (3 ; +∞)
5 gru 18:53
Klaudiaaaaa: a mozesz mi wytłumaczyc skąd mam wiedziec że pierwszy przedział zacznie sie od −∞ a drugi
skonczy na +∞
5 gru 19:01
5 gru 19:02
Klaudiaaaaa: aaa dobra juz wiem
5 gru 19:03
Klaudiaaaaa: dzieki za pomoc
5 gru 19:03