Dowody : różnowartościowość i monotoniczność
Madzia: Udowodnij na podstawie dziedziny czy funkcja jest różnowartościowa:
2x − 4
−3
√2x + 3
x
2 <0.+nieskonczonosc>
Udowodnij na podstawie dziedziny czy funkcja jest monotoniczna
3 − x maleje R
3{2} + {3} rosnie R
| x + 2 | |
| D: (− niesk. , 1) |
| x − 1 | |
Bardzo bym prosiła o rozwiązania, w ogóle sobie nie radze a jak jutro nie przyniosę tych zadań
to faja...
5 gru 18:46
R: nieczytelne...
5 gru 18:54
Madzia: No plax pomóżcie >.<
5 gru 18:54
Madzia: Jak to nie czytelne −.− , dla pierwszych dwóch masz funkcje podane i muszą zostać one
udowodnione, dla drugich też tylko że tam jest jeszcze dziedzina
5 gru 18:55
Madzia: prosze o pomoc..
5 gru 19:35
tn: 2x−4.
D=R
funkcja jest różnowartościowa ⇔x1 ≠ x2⇒f(x1)≠f(x2)
zakładam że:x1 ≠ x2
a zatem: x1 − x2 ≠0
więc
f(x1) −f(x2) ≠0
2x1 −4 −2x2 +4 = 2(x1−x2) a to jest na pewno różne od zera − z założenia x1 ≠x2
5 gru 19:55
tn: 3−x maleje:
D=R
3−x = −x+3
f(x)=−x+3
x1, x2 ∊R
założenie:
x2 >x1 ⇒ f(x1) > f(x2)
a zatem: f(x1) − f(x2) = −x1 +3 +x2 −3= −x1 +x2 > 0 ⇔ x2 > x1 (doszłem do założenia,
nie jestem pewien tego dowodu, wprawdzie powinno być ok)
5 gru 20:01