njj
ManFanUtd: POmocy

!
1.)sinx +sin2x+sin3x=cosx+cos2x+cos3x
2.)sinx2sinx=cosxcos2x
:(:(:(
5 gru 18:41
Eta:
1/ sinx+sin2x= 2sin2x*cosx=
cosx+cos3x= 2cos2x*cosx
2sin2x*cosx+sin2x = 2cos2x*cosx+cos2x
sin2x(2cosx+1) −cos2x(2cosx+1)=0
(2cosx+1)(sin2x−cos2x)=0
dokończ..........
2/ sin2x= 2sinx*cosx cos2x= 1−2sin2x
2sin2x*cosx− cosx(1−2sin2x)=0
cosx(2sin2x−1+2sin2x)=0
cosx=0 v 4sin2x −1=0
dokończ ..........
5 gru 19:19
ManFanUtd: Do 1 zadania, wychodzi
| | π | | kπ | | π | |
x= |
| * |
| V x= − |
| *2kπ |
| | 8 | | 2 | | 3 | |
5 gru 19:58
ManFanUtd: zaś do zad 2 pd[ to:
| | π | | π | | π | |
x= |
| *2kπ V x= |
| *2kπ V x=− |
| *2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
5 gru 20:01
Eta:
| | π | | π | |
nie * tylko x= |
| +k* |
| , k€C i podobnie x=... |
| | 8 | | 2 | |
5 gru 20:01
5 gru 20:02