Wielomiany
Eliza: Dobra ostatnie zadanie i będzie troszke mózgowiec w szkole xD .
Dany jest wielomian W(x) = x
3 + 2x + 5. Wykaż, że wielomian G(x) = W(x + 1) − W(x) nie ma
miejsc zerowych.
W(x+1)=(x+1)3+2(x+1)+5 i już mnie mózg boli i nie mam pojęcia co zrobić
5 gru 18:38
Eliza: Musze zejść z kompa to wiecie nie obraże się jak ktoś zrobi mi już całe zadanie
5 gru 18:41
Eliza: W(x+1) = (x+1)3 + 2(x + 1) + 5 jak cos tam jest potęga
5 gru 18:42
ZKS:
G(x) = (x + 1)3 + 2(x + 1) + 5 − x3 − 2x − 5 = x2 + 2x + 1 + x2 + x + x2 + 2 =
= 3x2 + 3x + 3
Δ < 0 więc brak miejsc zerowych.
5 gru 18:48
ICSP: W(x) = x3 + 2x + 5
W(x+1) = (x+1)3 + 2(x+1) + 5 = x3 + 3x2 + 3x + 1 + 2x + 2 + 5 = x3 + 3x2 + 5x + 8
W(x+1) − W(x) = x3 + 3x2 + 5x + 8 − x3 − 2x − 5 = 3x2 + 3x + 3 = 3(x2 + x + 1)
x2 + x + 1
Δ = 1 − 4 = −3
Δ < 0 ⇒ brak rzeczywistych miejsc zerowych.
5 gru 18:50