bardzo prosze o pomoc potrzebne na dzis
krzaczek: 12. Pierwiastkiem wielomianu W (x) = 3x4 + 8x3 −12x2 − 24x + a
jest
1/3
. Oblicz a
13. Dla jakich wartości parametrów a, b pierwiastkami wielomianu
3 2
W x = x3 + ax2 + bx −6 są liczby –
3 i 2 ?
14. Dla jakich wartości parametrów a, b pierwiastkami wielomianu W x = 2x3 + 5x2 + ax + b
są liczby –
1 i 4 ?
15. Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W x = x3 + ax + b
( ma trzy pierwiastki ) x1, x2, x3 takie,
że x1= x2= x3+3 ?
16. Wielomian W (x) = x3 + ax2 + bx + c
daje przy dzieleniu przez kaŜdy z dwumianów: x, x + 1, x −1 daje
resztę 6. Oblicz wartości współczynników a, b, c i wyznacz pierwiastki wielomianu W.
17. Wielomian W(x): przy dzieleniu przez x+1 daje resztę 2, przy dzieleniu przez x–3 daje
resztę 1.
Wiadomo teŜ, Ŝe pierwiastkiem wielomianu W jest –2. Jaką resztę daje wielomian W przy dzieleniu
przez: a) (x + 1)(x – 3);
b)
x3 − 7x −6 ?
18. Wielomian
W x = −6x4 + 11x3 + 14x2 − 33x +12 jest podzielny przez dwumian (2x −1). Wyznacz
pierwiastki wielomianu W.
19. Wielomian
W x = 3x4 − 7x3 − 10x2 + 28x −8 jest podzielny przez dwumian (3x–1). Wyznacz
pierwiastki tego wielomianu i rozwiąŜ nierówność W (x) ≥ 0 .
20. Pierwiastkiem podwójnym wielomianu W (x) = x3 − x2 + ax + b
jest x = .2 Oblicz wartości
współczynników a i b. Wyznacz wszystkie pierwiastki tego wielomianu
5 gru 18:16
krzaczek: 21. Wyznacz wszystkie wartości całkowite parametrów a i b tak, aby wielomian
W (x) = 4x4 − 23x3 + 42x2 + ax + b
miał pierwiastek potrójny.
22. Wielomian W (x) = x3 − 6x2 + ax + b
ma trzy pierwiastki
x1 ,x2, x3
takie, że x1:x2:x3=1:2:3
Wyznacz te pierwiastki i rozwiąŜ nierówność
W( x) ≤ − 8x2 + 16x
5 gru 18:23
krzaczek: 23. Pierwiastkiem podwójnym wielomianu W (x) = x3 − x2 + ax + b
jest x = −1
a) Oblicz wartości współczynników a i b.
b) RozwiąŜ nierówność W (x) ≥ 4x(x − 3)
.
24. Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru m, dla których równanie
x3 + 4x2 + 4mx + 5=0 ma
co najmniej jedno rozwiązanie, będące liczbą całkowitą.
25. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu x2010– 4x2006+ x10 + x8 + 1 przez wielomian:
a) x2 − 1 b) x2 −2
5 gru 18:27
krzaczek: 26. Dany jest wielomian
W x = x3 + 14x +10 Wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu
P(x) = W(x) – W(5).
27. Pierwiastkami wielomianu
W x = 66x3 + bx2 + cx −28 są liczby x1 = 7 i x2 = −4 . Oblicz sumę
wszystkich współczynników wielomianu W.
28. RozwiąŜ równanie:
a)
5x3 − 2x2 − 5x +2 =0 ; b) 6x3 + x2 + x + 2=0 ;
c)
6x3 − 11x2 + 5x −3 = 0;
d) (x −1)(x − 2)(x − 3)(x − 4) = 15;
5 gru 18:32
Veracruz: myslisz ze wrzucisz 10 zadan i pyk i je masz? błąd
5 gru 18:37
krzaczek: ja tylko chcialem zapytac czy ktos by mi je rozwiazal... choc moze dam sobie z tymi rade ale
mam gorszy problem i duzo duzo gorsze zadania ktorych naprawde nie umiem... blagam pomoze
ktos? wysle na maila bo mam zdjecia...
5 gru 22:17