Proszę o pomoc :(
Matyldzia: Plan pewnego miasta jest prostokątem o wymiarach 48cm x 64cm .Jego skala wynosi 1:120 000
Plan ten został zmniejszony za pomocą kserografu do wymiarów 36cm x 48cm. Jaką skalę
należy wpisać na otrzymanym planie ?
Czy umie mi ktoś pomóc ?

Proszę
21 mar 19:23
tim: 48 x 64 zmniejszono do 36 x 48.
48 64
--- = ---- = 1 1/3 : 1
36 48
Pomniejszono 1/3 raza.
Ze skalą jest tak, że im większa skala, tym mniejszy rysunek. Więc skale trzeba zwiększyć
o 1/3.
21 mar 19:26
Matyldzia: 48 64
--- = ---- = 1 1/3 : 1
36 48
Nie zabardzo rozumiem ten zapis ? skąd tam się wzieła 1/3 ?
21 mar 20:07
Matyldzia: 8 64
--- = ---- = 1 1/3 : 1
36 48
21 mar 20:08