matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że ciąg...
Aga:
5−2n
Wykaż, że ciąg a
n
=
jest arytmetyczny.
3
5 gru 17:53
M:
28 lut 11:31
Jolanta:
W ciągu arytmetycznym a
n+1
−a
n
=r ( musi wyjść liczba ,bez n )
5−2(n+1)
−2n+3
a
n+1
=
=
3
3
−2n+3−(5−2n)
−2
a
n+1
−a
n
=
=
3
3
−2
r=
3
28 lut 12:08