Wielomiany
Eliza: Zadanie z wielomianów które nie wiem jak zrobić , błagam o pomoc xD

Wielomian W(x) = 2x
4 − 4x
2 + 2 + x
3 − x przedstaw w postaci iloczynu czterech wielomianów
stopnia pierwszego.
5 gru 17:34
krystek: 2x4−2x2−2x2+2+x3−x= 2x2(x2−1)−2(x2−1)+x(x2−1)=..
5 gru 17:38
Eliza: Tak troszke się głupio pytać ale co dalej ? xD
= (x2 −1)(2x2 + x − 2) moze cos takiego ?
5 gru 17:51
Bizon:
... brawko −

... i rozkładaj dalej −
5 gru 17:53
Eliza: to jeszcze coś dalej jest : ?

(X − 1)(x + 1)(2x
2 + x − 2) bo z tym drugim nawiasem chyba nie da się nic zrobić jak
narazie oczywiscie

(X − 1)(x + 1)(2x
2 + x − 2) i teraz delte licze tego rownana 2x
2 + x − 2 i koniec zadania ?
5 gru 17:59
krystek: Tak
5 gru 18:06
Eliza: Dobra, porządeczek , dziękuje bardzo
5 gru 18:09
Eliza: Dobra chwilka obliczyłem delte wszystko miejsca zerowe i takie coś wyszło :
(x + 1)(x − 1)(x − 1)(x + 2) − zostawić w takie postaci ponieważ ma to być iloczyn czterech
wielomianów czy może :
(x − 1)2(x + 1)(x + 2)
5 gru 18:27