...
Ruda: Mam pytania, a mianowicie:
Rzucamy dwa racy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A − co najmniej raz wypadnie 6
=
Ω = 36
A = {(16)(26)(36)(46)(56)(66)(66)(65)(64)(63)(62)(61)}
I nie wiem czy mam rozróżniać (66)(66) czy traktować tak samo ?
5 gru 17:19
Elendil92: W nawiasie powinny być liczby z dwóch rzutów np. (1,4)
Jeden z pierwszej kostki i 4 z drugiej kostki
5 gru 17:21
krystek: jeden raz nie sa rozróżnialne kostki.
5 gru 17:21
Ruda: Elendil92 właśnie a w przypadku (66)(66) jak jest ? Przecież w pierwszym nawiasie pierwsza 6 z
pierwszej kostki, druga z drugiej a w drugim odwrotnie i niby to samo ale nie

I nie wiem
już sama
5 gru 17:23
Elendil92: Znaczy 1 rzut dwoma kostkami więc dwie cyfry
5 gru 17:24
b.: (6,6) i (6,6), jak też widać, są nierozróżnialne: to takie same ciągi 2−elementowe
natomiast np. (1,6) i (6,1) są rozróżnialne (są różnymi ciągami 2−el.)
5 gru 19:01
b.: czyli sprzyjających zdarzeń będzie 11
5 gru 19:02