?
mats: suma pewnej liczby i jej odwrotności est równa 5.Wyznacz sumę kwadratu tej liczby i kwadratu
jej odwrotności.
Proszę pomóżcie!
5 gru 17:17
krystek: | | 1 | |
x pewna liczba jej odwrotnośc to |
| i ułóz r−nie. |
| | x | |
5 gru 17:20
5 gru 17:25
krystek: ok i dalej liczysz .
5 gru 17:27
mats: wychodzi x2−5x+1=0
i teraz deltę
5 gru 17:31
krystek: tak
5 gru 17:39
mats: i na tym koniec?
5 gru 17:40
krystek: x1 i x2,które maja postać i... i potem zgodnie z poleceniem
5 gru 17:48
mats: | | 5−√21 | | 5+√21 | |
x1= |
| i x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
tak?
5 gru 17:51
krystek: Tak teraz dalej .
5 gru 17:54
mats: i co teraz,bo nie za bardzo wiem
5 gru 17:55
krystek: Czytaj druga częśc zadania.
5 gru 17:56
mats: mógłbyś mi dokończyć to zadanie,bo mam urwanie głowy i już nie wyrabiam.Proszę
5 gru 17:56
krystek: | | 1 | | 5−√21 | | 2 | |
wyznacz x2+( |
| )2=( |
| )2+( |
| )2 =... |
| | x | | 2 | | ..... | |
dlax
2 to samo
5 gru 18:02
AC:
wynik to:
23
5 gru 18:03
5 gru 18:05
mats: a co ma być w tym nawiasie na końcu?
5 gru 18:07
krystek: licznik pierwszego bo odwrotnośc.
5 gru 18:08
mats: ok
5 gru 18:14