| 1+4n | ||
a) lim | =2 | |
| 5−2n |
| n2−n | ||
b) lim | =0 | |
| 5n+1 |
| 1+4n | ||
limn→+∞ | = 2 | |
| 5−2n |
| 1+4n | ||
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 | | − 2|<ε ⇔ | |
| 5−2n |
| 1+4n | 2(5−2n) | |||
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 | | − | |<ε ⇔ | ||
| 5−2n | 5−2n |
| 1+4n−10+4n | ||
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 | | |<ε ⇔ | |
| 5−2n |
| 8n−9 | ||
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 | | |<ε ⇔ | |
| 5−2n |
| 8n−9 | ||
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 | <ε ⇔ | |
| 2n−5 |
| 2n − 94 | ||
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 4* | <ε ⇔ | |
| 2n−5 |
| 2n−5+5−94 | ||
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 4* | <ε ⇔ | |
| 2n−5 |
| 11 | ||
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 4*(1+ | <ε ⇔ | |
| 4(2n−5) |
| 11 | ||
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 4 + | ||
| 2n−5 |
| 11 | |
> 0 czyli | |
| 2n−5 |
| 11 | ||
4+ | > 4 | |
| 2n−5 |
i życzenia imieninowe przesyłam