wyrażenia
sznureczek: Siemka mam problemy z takimi zadankami. Troche ich dużo.
Zad.1 Wyrażenie (1−2x)
2 − 3(x+
√2)(x−
√2) dla x ≠ 2 przyjmuje wartość:
| | 1−x | |
Zad.2 Dziedziną wyrażenia: |
| jest: |
| | √−x+6 | |
Zad.3 Stopień wielomianu W(x) = (x−1)
2(2x+1)(4x
3 − 3) jest równy:
| | 2x2 − 4x | |
Zad.4 Po skróceniu, wyrażenie |
| dla x nie wynoszącym 2 jest równe |
| | x−2 | |
| | a | | b | |
Zad.5 wspólny mianownik dla wyrażeń |
| oraz |
| to |
| | ax−bx | | ay−by | |
| | a | | b | |
Zad.6 Jakie wyrażenie równe jest sumie |
| + |
| |
| | x | | y | |
Zad.8 Zbiorem rozwiązań nierówności −2(x−7)(3+x) ≤ 0 jest
Zad.9 Liczba całkowitych rozwiązań równania 2x(x
2 −5) wynosi
| | x2 − 9 | |
Zad.10 Rozwiązaniem równania |
| jest |
| | (x+1)(x+2) | |
Zad. 11 Równanie 2x
2 − 4x−3 =0. ile posiada rozwiązań?
Zad. 12 Aby układ równań ay−3x = −2 miał nieskończenie wiele rozwiązań należy za a wstawić?
3x− 5y = 2
| | x2 +x −2 | |
Zad.13 Określ dziedzinę i uprość wyrażenie |
| |
| | x2 − 1 | |
Zad 14 Niech x + y = 12 i x
2 + y
2 =126. Oblicz wartośc wyrażenia x * y
Zad 15 Rozwiąz nierówność (x−4)
2 + (x−4)(x+2)≥ 0
Zad 16 Jeżeli od pięciokrotności liczby x odejmiemy jej odwrotność to otrzymamy 4. Wyznacz tę
liczbę
Zad 17 Odległość między miastami A i B wynosi 540 km. Pociąg expresowy pokonuje te trasę w
czasie o 3 godz. krótszym niż pociąg osobowy. Szybkośc ekspresu jest o 30 km/h wyższa niż
pociągu osobowego . Oblicz prędkośći obu pociągów.
Zad 18 Liczby a i b przy dzieleniu przez 4 dają tę samą resztę równą 1. Uzasadnij, że
różnica kwadratów liczb a i b jest podzielna przez 4
Baaardzo prosze o pomoc. Plisssssss.....