Wyznacz dziedzinę funkcji.
Mila:
| | 3 | |
b) f(x)= |
| |
| | (x −1) * (x + 2) | |
c) f(x)=
√x + 1 + 2
√3 − x
5 gru 16:28
ICSP: x2 − 4 ≠ 0
b) (x−1)(x+2) ≠ 0
c) x+1≥ 0 v 3−x ≥ 0
5 gru 16:29
ICSP: w ostatnim zamiast lub to iloczyn.
5 gru 16:30
Mila: nie rozumiem...
5 gru 16:33
ICSP: Ogólne założenia do dziedziny:
D : x ∊ R\{mianownik = 0}
√cos
D : cos ≥ 0
5 gru 16:36
Aga: W przykładzie a i b przyrównaj do zera mianownik , rozwiąż równanie.
Dziedziną jest R − {miejsca zerowe mianownika}
5 gru 16:37