algebra
luk18: Basiu ratuj


Wyznaczyć bazę podprzestrzeni liniowej:
U={(a+d+e, d−2e, c+e, b−e, a+b+c); a+b+c=0 ⋀d+e=0) przestrzeni liniowej R
5
Wyznaczyłem takie wektory: (1,0,0,0,0), (0,−3,0,0,0), (0,0,1,0,0), (0,0,0,1,0) ale pewności nie
mam... Jeśli nie takie to proszę podpowiedz jak mam to zrobić
5 gru 16:26
ICSP: jak dla mnie to inne powinny być te wektory

Jednak poczekajmy na
Basię
5 gru 16:31
Basia:
nie wydaje mi się żeby dało się to bardziej uprościć czyli jest dobrze

można tylko zamiast wektora (0,−3,0,0,0) można wstawić (0,1,0,0,0)
no bo żeby dostać −3d możesz po prostu mnożyć przez −3d
5 gru 16:35
Basia:
dlaczego inne ICSP ? może czegoś nie widzę (co wcale nie byłoby takie dziwne)
a+d+e = a
d−2e = −e−2e = −3e
a+b+c = 0
a z c+e i b−e chyba nic nie da się już zrobić czyli mamy
(a, − 3e, c+e, b−e, 0) =
a*(1,0,0,0,0) − 3e(0,1,0,0,0) + (c+e)*(0,0,1,0,0) + (b−e)*(0,0,0,1,0)
5 gru 16:40
ICSP: hi hi

Dopiero się uczę przestrzeni wektorowych i proste błędy robię

Dobrze jest xD
5 gru 16:43
luk18: Dzięki wielkie

a chciałbym zapytać się czy na tym kończy się zadanie
5 gru 18:20
Basia:
tak; te cztery wektory są bazą dla U
5 gru 18:22
luk18: Dzięki wielkie

nauczyłaś mnie takiego kosmosu... Na ćwiczeniach ludzie siedzą i nie wiedzą w
ogóle co się dzieje... Jeśli byłabyś tak dobra to mam drugi typ zadań który mogłabyś mnie
nauczyć.
5 gru 18:31
luk18: Sprawdzić czy funkcja f:R3 −>R2 dana wzorem f((x,y,z)=(2xy, 3x+4z) dla x,y,z∊R3 jest
przekształceniem liniowym
5 gru 18:33