matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
domowe
Radek:
α
1−cosα
Dla każdego kąta ostrego α zachodzi równość tg
=
. Wykorzystując podany
2
sinα
wzór , oblicz wartość tangensa 15stopni. Wynik podaj w postaci a+b
√
c
, gdzie a,b,c są liczbami całkowitymi
5 gru 16:24
Aga:
α
=15
0
, to α=30
0
2
5 gru 16:31