ostrosłupy
daria: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 39 cm a podstawa 30 cm.
Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α=π4 Oblicz objętość
5 gru 16:16
dero2005:

a = 30
b = 39
obliczamy wysokość podstawy
h
p =
√b2 − (a2)2 =
√392 − 152 = 36
| | a*hp | | 30*36 | |
Pp = |
| = |
| = 540
|
| | 2 | | 2 | |
z innego wzoru pole podstawy jest równe
| | 108*r | |
Pp = r2(a+b+b) = r2(30+39+39) = |
|
|
| | 2 | |
r = 10
h = r = 10
V =
13P
p*h =
13*540*10 = 1800 cm
3
5 gru 17:42
daria: dziękuję bardzo
5 gru 19:59