W graniasto słupie prawidłowym trójkątnym o polu podstawy równym
misiek192:

W graniasto słupie prawidłowym trójkątnym o polu podstawy równym 12
√3 połączono wierzchołek
C
1 z wierzchołkami A i B. Oblicz sinus kąta alfa1 (kąt C
1DC) pomiędzy płaszczyzną trójkąta
ABC
1 a płaszczyzną podstawy ABC1 jest równe 20
√3
5 gru 15:50
dero2005:

czy to taki kąt. Przepisz
dokładnie ostatnie zdanie od słowa Oblicz ...
5 gru 18:03
misiek192: Oblicz sinus kąta alfa (kąt C1DC) pomiędzy płaszczyzną trójkąta
ABC1 a płaszczyzną podstawy ABC graniastosłupa wiedząc, że pole trójkąta ABC1 jest równe
20{3}. Tak chodzi o ten kąt jak na rysunku 2
13 gru 15:25
dero2005:
Pole trójkąta ABC = 12
√3 z treści zadania
Pole trójkąta ABC
1 = 20
√3 z treści zadania
oznaczamy
a = |AB|
h
p = |DC|
h
1 = |DC
1|
H = |CC
1|
a = 4
√3
h
1 = 10
H =
√h12 − hp2 = 8
| | H | | 8 | |
sin α = |
| = |
| = 0,8
|
| | h1 | | 10 | |
13 gru 19:13