pomocccc
Mieczysławaaaaaaaa: Całki − pomocy! Całkowanie przez podstawianie:
∫ 1/√9−x2 dx
∫ 1/1−√9x2 dx
∫ 5x/(1+x4) dx
∫ (ln3x)/x dx
∫ (2x)/(1+4x) dx
∫ 1/x(3 ln x+5) dx
5 gru 15:39
Basia:
wskazówki:
ad1.
√9−x2 =
√9(1−x29) = 3
√1 − (x3)2
podstawienie: t =
x3
ad.2
nie umiem tego przeczytać
ad.3
t = x
2
ad.4
t = ln(3x)
ad.5
nie przez podstawienie
| 2x | | 1 | | 4x | | 1 | | 4x+1−1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 1+4x | | 2 | | 4x+1 | | 2 | | 4x+1 | |
dalej chyba oczywiste
ad.6
t = lnx
5 gru 17:12