Wielomiany
Eliza: Mam trudne zadanie z wielomianów którego kompletnie nie rozumiem i nie wiem jak zrobić. Błagam
o pomoc
Wyznacz parametr a ( a∊R ), dla którego wielomian W(x) = x
3 − ax + a − 1 ma ujemny pierwiastek
dwukrotny. Dla wyznaczonej liczby a oblicz pierwiastki wielomianu W.
I właśnie to to zadanie
5 gru 15:39
Eliza: Chwila sprawdźcie jak coś

Ze wzoru hornera
W(x) = (x−1)(x
2 + x + 1 − a) takie cos wyszlo czyli pierwiastkiem dodatnim jest 1
x
2 + x + 1 − a musi miec ujemny pierwiastek podwojny czyli delta = 0
delta = −3a + 4
−3a + 4 = 0
a = 0,75
W(x) = (x−1)(x
2 + x + 1 − a) pod a podstawiam 0,75 i wychodzi : (x − 1) ( x
2 + x + 0,25) =
(x − 1)( x+0,5)
2
(x−1)(x+0,5)
2= 0
5 gru 15:48
Eliza: x1 = 1
x2 = − 0,5
5 gru 15:50
ICSP: w(x) = x
3 − ax + a − 1
a = 1(chodzi o najwyższą potaę wielomianu.
Nasz wielomian możemy więc zapisać w postaci :
a(x−b)(x−c)
2 = 1(x−b)(x
2 − 2xc + c
2) = x
3 − 2x
2c + c
2x − x
2b +2xbc − c
2b = x
3 +
x
2(−2c − b) + x(c
2 + 2bc) − c
2b
najpierw oczywistość :
−2c − b = 0
b = −2c. No i ładnie

czyli otrzymujemy

x
3 + x
2(−2c − (−2c)) + x(c
2 −4c
2) +2c
3
x
3 − 3c
2 x + 2c
3
3c
2 = a
2c
3 = a−1
c musi być < 0
3c
2 = 2c
3 + 1
| | 1 | |
2c3 − 3c2 + 1 = 0 ⇔ c = 1 v c = − |
| pierwsze jest sprzeczne. |
| | 2 | |
| | 3 | |
x3 − |
| x −0,25 |
| | 4 | |
Jeszcze możemy to sprawdzić xD
5 gru 15:53
Eliza: ISCP jaki kozak xD tylko kompletnie nie ogarniam co napisałeś
5 gru 15:57
ICSP:
| | 1 | | 1 | |
Δ = (− |
| )3 + ( |
| ) 2 = 0 i ładnie |
| | 4 | | 8 | |
x
1 =
3√−0,125 = −0,5 − pierwiastek podwójny.
x
2 = −2x
1 = −2 * (−0,5) = 1
czyli się ładnie zgadza
5 gru 15:58
ICSP: według mnie nie możesz zakładać że pierwiastek to 1. Może tak być ale nie musi. W tym
przykładzie akurat się udało
5 gru 16:00
ICSP: mów czego nie rozumiesz
5 gru 16:02
Eliza: Nie rozumiem tych twoich oczywistości xD
a(x−b)(x−c)2 = 1(x−b)(x2 − 2xc + c2) = x3 − 2x2c + c2x − x2b +2xbc − c2b = x3 + x2(−2c
− b) + x(c2 + 2bc) − c2b
2c − b = 0 b = −2c.
5 gru 16:07
Eliza: kompletna masakra

Skąd się to wzieło wszystko xD
5 gru 16:08
ICSP: Wyznacz parametr a ( a∊R ), dla którego wielomian W(x) = x3 − ax + a − 1 ma ujemny pierwiastek
dwukrotny. Dla wyznaczonej liczby a oblicz pierwiastki wielomianu W.
wielomian w(x) = x3 + 0x2 − ax + a−1 ma mieć ujemny pierwiastek dwukrotny.
Załóżmy że tym pierwiastkiem będzie c. Pierwiastek dwukrotny zapisujemy : (x−c)2
Znak przy najwyższej potędze wielomianu jest równy 1. Dlatego w postaci iloczynowej nic nie
będziemy wystawiać przed nawias. Oczywiście poza tym pierwiastkiem dwukrotnym wielomian musi
posiadać jeszcze jeden pierwiastek o którym nic nie wiemy. Oznaczam go jako b i zapisuję
wielomian w postaci iloczynowej:
a(x−b)(x−c)2 = po wykonaniu działań = x3 + x2(−2c − b) + x(c2 + 2bc) − c2b
te dwa wielomiany będę równe wtedy kiedy będą tego samego stopnia(spełnione) oraz wtedy kiedy
współczynniki przy poszczególnych potęgach będą równe. Na początek porównuje współczynniki
przy x2
wielomian pierwszy : 0x2
wielomian drugi : (−2c − b)x2
czyli : 0 = −2c − b
5 gru 16:14