dany jest ciag geometryczny
kasia 123: dany jest ciag geometryczny, w ktorym a1=12, a3=27
zapisz wzor na podstawie ktorego mozna obliczyc an, dla n≥1
21 mar 18:13
tim: an = a1 + (n-1)r
a3 = a1 + (3-1)r
Podstaw dane i spróbuj obliczyć r.
21 mar 18:21
kasia 123: dlaczego r przeciez to jest ciag geometryczny?
21 mar 19:24
tim: Zaraz poprawię.
21 mar 19:27
tim: an = a1 * qn-1
a3 = a1 * q3-1
Podstaw i spróbuj obliczyć.
21 mar 19:28
Maciej: a1*q
a3=a1*q2
teraz pod a1 podstaw 12
a pod a3 27
więc
12=a1*q
27=a1*q2
q=4
___
9
21 mar 19:32
tim: Maciej, coś namieszałeś.
21 mar 19:32
tim: Jakby co to już tak. Skoro mamy podane a1 to wystarczy to drugie.
a1 =a1*q0
a3=a1*q2
21 mar 19:33
Maciej: q powinno wyjsc 2 i 1/4 chyba..mozliwe że cos mi sie powlaiło
21 mar 19:34
tim: No, powaliło się xD bez obrazy
21 mar 19:35
tim: Kasiu spróbuj rozwiązać.
21 mar 19:36
Maciej: masz racje..dobrze kombinujesz.
21 mar 19:36
kasia 123: ja was sie nie pytam jak to obliczyc bo to jzu zrobilam... tylko co z tym wzorem jak go
stworzyc

?
21 mar 19:38
Maciej: chyba wiem jak to zrobic
21 mar 19:38
tim: Jak obliczysz q to będzie wzór:
an = 12 * qn-1
21 mar 19:39