Moglibyście mi wypisać najważniejsze wzory
potrzebuje do działu z
graniastosłupów i ostrosłupów
tak żebym wiedział kiedy je zastosować itp
z góry dziękuje.
Graniastosłupy
a, b − krawędzie podstawy
h − wysokość
V = a*b*h → objętość
Pp = a*b → pole podstawy
Pb = 2*a*h + 2*b*h → pole boczne
Pc = 2*a*b + 2*a*h + 2*b*h → pole pow całkowitej
d = √a2 + b2 → przekątna podstawy
D = √a2 + b2 + h2 → przekątna graniastosłupa
s = √a2 + h2 lub s1 = √b2 + h2 → przekątne ścian bocznych
| h | ||
sin α = | → kąt nachylenia przekątnej do podstawy
| |
| D |
ostrosłup prawidłowy trójkątny
oznaczenia:
a − krawędź podstawy (trójkąt równoboczny)
hp − wysokość podstawy
l − krawędź boczna
h − wysokość
R − promień okręgu opisanego na podstawie
r − promień okręgu wpisanego w podstawę
hs − wysokość ściany bocznej
α − kąt pochylenia krawędzi bocznej do podstawy
β − kąt pochylenia ściany bocznej do podstawy
Pp − pole podstawy
Ps − pole ściany
Pb − pole boczne
Pc − pole całkowite
V − objętość
| a√3 | ||
hp = | ||
| 2 |
| a2√3 | a*hp | r | ||||
Pp = | lub = | lub = | *3a
| |||
| 4 | 2 | 2 |
| hp | a√3 | |||
r = | = | |||
| 3 | 6 |
| 2 | a√3 | |||
R = | hp = | |||
| 3 | 3 |
| h | hp | hp2 | ||||
hs = √l2 − (a2)2 lub = | lub = | lub = √h2 + | ||||
| sin β | 3*cos β | 9 |
| h | ||
l = √h2 + (23hp)2 lub = √h2 + a23 lub = | ||
| sinα |
| a*hs | ||
Ps = | ||
| 2 |
| 3 | ||
Pb = 3*Ps = | a*hs
| |
| 2 |
| h | 3h | h | ||||
sin β = | tg β = | lub = | 2√3
| |||
| hs | hp | a |
| h | 3h | h | ||||
sin α = | tg α = | lub = | √3
| |||
| l | 2hp | a |