pytanie
tn: w jaki sposób wytłumaczyć wzór na odległość punktu od prostej?
5 gru 14:32
tn: ?
5 gru 16:12
krystek: prosta w postaci ogólnej ma postać Ax+By+C=0 i masz punkt P=(x
0,y
0) to jego odl od prostej
gdy masz prosta y=3x+4 to doprowadzasz ja do postaci ogólnej −3x+y−4=0 lub 3x−y+4=0
i wówczas A=3B=−1 c=4
5 gru 16:20
tn: ale ja chcę wiedzieć, skąd ten wzór się bierze
5 gru 17:39
krystek: Należy napisać wyprowadź wzór . juz nie pamietam ,z rach wektorowego
E.Kącki D SadowskiL Siewierski−Geometria analityczna w zadaniach
5 gru 17:46
AS: Plan postępowania
Dana jest prosta A*x + B*y + C = 0 i punkt P(xo,yo)
1 krok
Napisać równanie prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez P(xo,yo)
Równanie: y − yo = m*(x − xo) gdzie m = B/A
2. krok
Rozwiązać układ równań utworzony z danej prostej i napisanej prostej
prostopadłej.Otrzymasz punkt wspólny tych prostych R(x1,y1)
3 krok
Wyznaczyć odległość tych punktów wzorem na odległość dwóch punktów.
5 gru 18:55