!!!!
Monika: Oblicz pole trójkąta, którego dwa boki maja długości 3 i 5, a środkowa poprowadzona do
trzeciego boku ma długość 2.
21 mar 18:10
Coma13: Zrobiłem tak. Narysowałem trójkąt ABC ze środkową AD=2 która dzieli bok BC na 2odcinki o
długości "x"
należy zaznaczyc że w każdym trójkącie b<=a+c c<=a+b i a<b+c więc należy przyjąć
ograniczenia na długości "x" x€<3;5>
to się może komuś przydać żeby nie liczyć niepotrzebnie niektórych pierwiastków
równania
kąty pomiędzy środkową a bokiem BC wynoszą "alfa" oraz "180−alfa". Dostajemy 2 trójkąty z
których możemy napisać twierdzenie cosinusów.
Tym sposobem otrzymamy cos"alfa"=(x2−21)/4x
sin"alfa"=(x2−5)/4x
dalej możemy z jedynki trygonometrycznej. Liczby są fatalne więc pytam czy ktoś ma inne
rozwiązanie?
12 kwi 13:35
Basia: Witaj Coma13. α,β,γ,δ są nad okienkiem do pisania.
12 kwi 14:06
Basia: Coma pomyliłeś się.
3
2 = x
2 + 2
2 − 2*2*x*cosα
9 = x
2 + 4 − 4x*cosα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5
2 = x
2 + 2
2 − 2*5*x*cos(180−α)
25 = x
2 + 4 + 10x*cosα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
mnożę pierwsze przez (−1) i dodaję stronami
− 9 = −x
2 − 4 + 4x*cosα
25 = x
2 + 4 + 10x*cosα
=====================
16 = 14x*cosα
podstawiam do pierwszego
| | √67*7 | | √469 | |
x = √677 = |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16 = 2
√469*cosα
| | 64 | | 469−64 | | 405 | |
sin2α = 1− |
| = |
| = |
| |
| | 469 | | 469 | | 469 | |
| | 5*x*sin(180−α) | | 5*x*sinα | |
P2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 8*x*sinα | | 4*√469*√405 | |
P = P1 + P2 = |
| = 4*x*sinα = |
| |
| | 2 | | 469 | |
też wredne, ale policzone
12 kwi 14:26
Coma13: Basiu ją zawsze robię błędy wynikające z nieuwagi bo mam dyslekcje albo coś w tym stylu
12 kwi 16:04
Basia: Ja tez robię błędy rachunkowe ! Nie trzeba do tego dysleksji. Nieuwaga wystarczy.
12 kwi 16:06
Asiek: Basiu ty też się pomyliłaś!
"5 = x
2 + 2
2 − 2*5*x*cos(180−α)
25 = x
2 + 4 + 10x*cosα"
z Twierdzenia cosinusów powinno być 5
2 = x
2 + 2
2 − 2*2*x*cos(180−α)
wtedy zadanko się trywializuje

9 = 4 + x
2 − 4xcosα
25 = 4 + x
2 + 4xcosα
2x
2 = 26
x
2 = 13
x =
√13
podkładając do jednego z równiań wychodzi, że cosα =
2√13
z jedynki wyznaczamy sinα =
3√13
Obliczamy pole
P =
12 (
√13 * 2 *
3√13 +
√13 * 2 *
3√13 ) = 6
Oczywiście ja również popełniam błędy, więc może i tutaj ktoś mi go znajdzie
12 kwi 21:33
an.no: W drugim rownaniu tw cos jest błąd, zamiast 5 powinno być 2. Stąd takie wyniki
23 maj 14:05
Asiek kox: Oj basiu
25 maj 13:45
Juice WRLD: I still see your shadows in my room
25 maj 14:07