jak to mam zrobic??
jaaaa: ustal jaką najmniejszą i największą wartość przyjmuje wyrażenie:
5-3sin2α-2cos2
21 mar 17:49
kamil: skorzystaj z tego,ze 0≤sinα≤1 i 0≤cosα≤1 podstaw odpowiednio i otrzymasz rozwiazanie
21 mar 18:02
kamil: zamiast sinα mialo byc sin2α sorki
21 mar 18:03
jaaaa: na jedno wychodzi przy wartosci 0 i 1

juz zrobilam dzieki
21 mar 18:12
Bogdan:
Podaj wyniki, sprawdzę
21 mar 18:32
pomocy: 2 i 3
21 mar 18:34
jaaaa: w książce mam odpowiedzi zgadza się

tylko nie wiedzialam jak zrobic
21 mar 18:35
jaaaa: tylko nastepny przyklad mam 1/2cos
2α+3sin
2α i mi sie nie zgadza z odp ile wam
wychodzi
21 mar 18:37
Bogdan:
Wynik dobry, można było tak rozwiązać:
5 - 3sin2α - 2cos2α = 5 - 3sin2α - 2(1 - sin2α) = 5 - 3sin2α - 2 + 2sin2α =
= 3 - sin2α € <2, 3>,
sin2α € <0, 1>, 3 - 0 = 3, 3 - 1 = 2
21 mar 19:40
Bogdan:
Wskazówka:
sin2α = 1 - cos2α
cos2α = 1 - sin2α
21 mar 19:41