matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Gucio:
POMOCY
Istniej taki kąt ostry α, dla którego prawdziwa jest równość: A − 3cosα+2=11 B −
√
2
sinα=2 C − tgα=ctgα=
√
3
1
D − sinα=
5
Jak
5 gru 01:53
Godzio:
α = x 3cosx + 2 = 11 3cosx = 9 cosx = 3 −− sprzeczność
2
√
2
sinx = 2, sinx =
=
√
2
−− sprzeczność
√
2
tgx = ctgx =
√
3
tgx =
√
3
⇒ x = 60
o
, ctgx =
√
3
⇒ x = 30
o
sprzeczność
1
D sinx =
< 1 − pasuje
5
5 gru 02:12