układ równan
Fryta70: Podaj interpretacje geometryczną układu równań.
3x + 2y − 4 = 0
y − 2 = 0
jak to narysowac

?
4 gru 23:08
Jolanta: wyznacz y
4 gru 23:10
kasia: y=2
takie potrafisz
4 gru 23:12
Fryta70: pozapominałam wszystko a takie mam zadanie na tescie
4 gru 23:18
kasia:
4 gru 23:21
Gustlik:

Przekształcasz oba równania do postaci kierunkowych (czyli robisz z nich funkcje liniowe).
3x + 2y − 4 = 0
y − 2 = 0
2y=−3x+4 /:2
y=2
Rysujesz teraz wykresy tych funkcji liniowych jak powyżej.
Jak narysować bez tabelki (metodą geometryczną − "schodkową") wykres funkcji liniowej
wyjaśniłem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=41 .
4 gru 23:21
Gustlik: Jeszcze jedno: punkt przecięcia prostych (0, 2), a więc x=0, y=2.
4 gru 23:22
Jolanta: kliknij po lewej stronie funkcja liniowa ,wszystko sobie przypomnisz
4 gru 23:25