Prosze o pomoc
Danielllll: ∫x√(1−x)dx
4 gru 22:49
Trivial: podstawienie u = √1−x, u2 = 1−x, x = 1−u2, dx = −2udu.
4 gru 22:52
Danielllll: Jak tal podstawilem to wynik mi wyszedl √(1−x) − 1/4(1−x2) , niestety nie jest on poprawny.
Ja na poczatku liczylem tak: podstawielm za 1−x=t dx=dt . Wyszlo mi ∫(1−t)√t wtedy calkowalem
przez czesci i u(t)=1−t u'(t)=1 v'(t)=√t v(t)=2/3t3/2 .
Napewno twoj sposob liczenia jest poprwany ? Drugie pytanie czy mozna ten przyklad obliczyc
wedlug mojego rozumowania.
Dzieki za odp
4 gru 23:13
Trivial:
| | | |
∫x√1−xdx = | = ∫(1−u2)u*(−2udu) = −2*∫(u2−u4)du = ... |
| | |
Inny sposób:
| | | |
∫x√1−xdx = | = ∫(1−u)√u*(−du) = −∫(√u − u√u)du = ... (zamienić na |
| | |
potęgi)
przez części:
a = 1−u b' =
√u = u
1/2
4 gru 23:20
Danielllll: Dzieki za zwrocenie uwagi na te −1 i odrazu wynik wyszedl poprawny

a tyle czasu szukalem
bledu .
4 gru 23:34