pomoc!
iga: Oblicz sumę wszystkich naturalnych liczb mniejszych od 100, których reszta z dzielenia przez 4
wynosi 2.
4 gru 22:49
rumpek:
a1 = 1 * 4 + 2 = 6
a2 = 2 * 4 + 2 = 10
a3 = 3 * 4 + 2 = 14
an = 24 * 4 + 2 = 98
a1 = 6; r = 4
ciąg arytmetyczny itp...
4 gru 22:53
Eta:
2 : 4 = 0 i 2 reszta,
rumpek
4 gru 22:57
rumpek: ups

zdarza się
4 gru 22:59
rumpek:
to wracając do mojego schemaciku:
a
1 =0 * 4 + 2 = 2
a
2 = 1 * 4 + 2 = 6
a
3 = 2 * 4 + 2 = 10
a
4 = 3 * 4 + 2 = 14
a
n = 24 * 4 + 2 = 98
4 gru 23:00