Równanie prostej
Arven: Znajdz równanie prostej przechodzącej przez punkt A.
c) −3x+5y−1=0, A=(0;4)
d)2x−3y+4=0, A=(2,−5)
Odp ma wyjść takie: c)−3x+5y−20=0
d) 2x−3y−19=0
Za nic nie chce mi tak wyjść

Proszę o wytłumaczenie może znajdę błędy
4 gru 22:33
Eta:
Chyba prostej
równoległej do danej prostej ? ( bo widzę to po odpowiedzi)
1/ prosta równoległa do danej prostej ma takie równanie:
−3x+5y +c=0 i A(0,4) podstawiasz za: x= 0 i y=4
−3*0+5*4+c=0 => c= −20
i masz odp: −3x+5y−20=0
2/ podobnie .... spróbuj samodzielnie
4 gru 22:39
Jolanta: a nie m tam znajdz równanie prostej równoległej,,,,,,,,?
4 gru 22:42
Arven: prostej równoległej. Pominęłam. Eta dziękuję Ci to ja spróbuje tamto
4 gru 22:44
Arven: A jeszcze mam rakie pytanie. Co się stalo z −1
4 gru 22:51
Eta:
Ty masz wyznaczyć równanie prostej "p" || k
k: −3x+5y−1=0
p|| k to p: −3x+5y+c=0
A€p to p: −3x+5y−20=0
4 gru 22:55
Arven: Czyli po prostu szukam c?
4 gru 23:00
Eta:
tak
4 gru 23:13