Przesunięcia!!!!
Casiox22: Mam pytania.1 Jak robię wykres funkcji g(x)=−|f(x)| to najpierw moduł a potem
symetria względem
OX, tak?2. Jak zrobić przesunięcie −f(2−x)+3. Ja tutaj proponuje tak najpierw sym. OX dostaje
f(2−x)−3 (minus 3 tak czy plus 3 ) potem o 3 jednostki w dol (czyli wektor 0,−3) a potem mam
jeszcze f(2−x) ⇔ f(−x+2) ⇔f(−(x−2)) i tutaj sym. OY a potem wektor [2,0], czy sym. OY i wektor
[−2,0] (Czyli które tutaj jest poprawne f(−x+2) sym. OY wektor [−2,0] czy f(−(x−2)) sym. OY
wektor [2,0]
BARDZO prosze o szybka odpowiedź
4 gru 22:20
Trivial: spam nie pomoże.
4 gru 22:20
Casiox22: możesz mi pomóc

bo bez tego nie ruszę dalej
4 gru 22:22
Trivial:
1. OK
2. f(x) → f(−x) →[2,−3]→ f(−(x−2))−3 = f(2−x)−3 → −[f(2−x)−3] = −f(2−x)+3.
4 gru 22:25
Casiox22: Dzięki
4 gru 22:26
Casiox22: moment najpierw jest względem OY a nie OX?
4 gru 22:26
Trivial: Tak OY.
Sorry, ale nie chciało mi się czytać tego chaosu. Napisałem Ci jedno z możliwych rozwiązań.
Jest ich wiele.
4 gru 22:28
Casiox22: ale za bardzo go nie rozumiem bo jak przekształcimy do OY to dostaniemy g(x)=−f(x−2)+3 (TUTAJ
ZAMIENIAM z 2−x na x−2) czyli g(x)=− [f(x−2)−3)] a wiec teraz o wektor [2,3] no i sym. OX
Tak będzie dobrze?
4 gru 22:29
Trivial: Idziesz w drugą stronę? Chcesz uzyskać f(x) z postaci przekształconej, czy postać
przekształconą z wyjściowej f(x)?
4 gru 22:31
Casiox22: Mam f(x) i chcę uzyskać g(x)
4 gru 22:33
Trivial:
To wychodzisz z f(x) i musisz tak przekształcać, aby dojść do g(x).
4 gru 22:34
Casiox22: jak przekształcimy do OY to dostaniemy g(x)=−f(x−2)+3 (TUTAJ
ZAMIENIAM z 2−x na x−2) czyli g(x)=− [f(x−2)−3)] a wiec teraz o wektor [2,3] no i sym. OX
Czyli to jest dobrze?
4 gru 22:35
Trivial: Nie rozumiem. Może ktoś inny pomoże.
4 gru 22:37