funkcja
ddd: miejscem zerowym funkcji f jest x=−2 .wyznacz równanie prostej bedącej wykresem funkcji ,jesli
jest ona prostopadła do prostej −3/4x−9/8y+3=0
4 gru 21:50
Eta:
Przekształcamy równanie prostej do postaci kierunkowej
9y= −6x+24
| | 2 | | 24 | | 2 | |
y= − |
| x+ |
| a1= − |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
| | 3 | |
współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej : a2= |
| |
| | 2 | |
f(x)= ax+b
f(−2)=0 to 0= −2a+b => b= 2a
4 gru 22:28
ddd: kto pomoże ?
dana jest funkcja f(x)=−2x2−3x+2
−wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych.
−podaj zbiór wartości oraz przedziały monotoniczności
POMOCY
4 gru 22:59
ddd: dziękuję ETA za pomoc
4 gru 23:00
Gustlik:

f(x)=−2x
2−3x+2
Δ=b
2−4ac=9−4*(−2)*2=9+16=25,
√Δ=5
| | −b−√Δ | | 3−5 | | 1 | |
x1= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −4 | | 2 | |
| | 1 | |
Punkty przecięcia z osią OX: ( |
| , 0) i (−2, 0) − są to miejsca zerowe. |
| | 2 | |
Punkt przecięcia z osią OY: (0, c)=(0, 2).
| | 3 | | 1 | |
Wierzchołek paraboli W=(− |
| , 3 |
| ) |
| | 4 | | 8 | |
| | 1 | |
Zbiór wartości ZW=(−∞, 3 |
| > |
| | 8 | |
| | 3 | |
Monotoniczność: f(x)↗ dla x∊(−∞, − |
| > |
| | 4 | |
5 gru 00:06
Gustlik: Mały chochlik w ostatnim wierszu − domknięcie przedziałów:
| | 3 | |
Powinno być tak: f(x)↘ dla x∊<− |
| , +∞). To nieraz tak się dzieje, jak się robi |
| | 4 | |
kopiuj−wklej i nie zauważy wszystkiego, co trzeba zmienić. Pozdrawiam
5 gru 00:09
fff: √81
5 gru 11:05