Geometria analityczna
Marta: Dane sa punkty A(0,6)B(7,1)c(3,−1)
1. Oblicz obwód trójkąta ABC
2.Napisz równanie symetralnej AB
3.Napisz równanie prostej równoległej do boku AC i przechodzącej przez wierzchołek B
4.Wyznacz współrzędne punktu D tak aby czworokąt ABCD był równoległobokiem
Prosiła bym o rozwiązanie mi tych zadań ponieważ chciała bym sprawdzić czy nie popełniłam
błędu. Pozdrawiam Marta
4 gru 21:39
rumpek: podaj odpowiedzi, sprawdzimy
4 gru 21:44
rumpek:
1
o
Oblicz długość boku |AB| oraz |BC|
L = 2*|AB| + 2*|BC|
i masz obliczony obwód
2
o
oblicz wpierw prostą przechodzącą przez punkt A i B, następnie wiedząc, że masz obliczyć
symetralną to współczynnik a spełnia: a
1 * a
2 = −1 (bo ma byc prostopadła). Będziesz miała
już współczynnik a tylko bedzie brakowało "b" we wzorze y = ax + b. To pozostanie obliczyć
| | xA + xB | | yA + yB | |
środek punktów A i B (S = ( |
| ; |
| ) I ta symetralna przechodzi przez |
| | 2 | | 2 | |
punkt S.
3
o
Podobnie jak wyżej − szukasz wzoru funkcji liniowej przechodzącej przez punkt A i C, szukana f.
liniowa ma być równoległa więc spełnia a
1 = a
2. To potem tylko podstawiasz punkt B pod wzór
y = ax + b.
4
o
Wektorki
4 gru 21:46
Gustlik: ad 1
0 i 4
0 − zrób tak jak radzi
rumpek.
ad 2
0 i 3
0 można zrobić nieco prościej:
ad 2
0 − wystarczy obliczyć SAM współczynnik kierunkowy prostej AB ze wzoru, równanie całej
prostej nie jest tutaj potrzebne:
cd. wg wskazówek
rumpka.
ad 3
0 − wystarczy obliczyć SAM współczynnik kierunkowy prostej AC ze wzoru, równanie całej
prostej nie jest tutaj potrzebne:
cd. wg wskazówek
rumpka.
5 gru 00:45
kasia: Co do 1o
Wydaje mi się, że rumpek podał wzór na obwód prostokąta a nie trójkąta.
5 gru 00:50
Gustlik: Masz rację,
Kasiu. Pozdrawiam
5 gru 01:03