matematykaszkolna.pl
Geometria analityczna Marta: Dane sa punkty A(0,6)B(7,1)c(3,−1) 1. Oblicz obwód trójkąta ABC 2.Napisz równanie symetralnej AB 3.Napisz równanie prostej równoległej do boku AC i przechodzącej przez wierzchołek B 4.Wyznacz współrzędne punktu D tak aby czworokąt ABCD był równoległobokiem Prosiła bym o rozwiązanie mi tych zadań ponieważ chciała bym sprawdzić czy nie popełniłam błędu. Pozdrawiam Marta emotka
4 gru 21:39
rumpek: podaj odpowiedzi, sprawdzimy
4 gru 21:44
rumpek: 1o Oblicz długość boku |AB| oraz |BC| L = 2*|AB| + 2*|BC| i masz obliczony obwód 2o oblicz wpierw prostą przechodzącą przez punkt A i B, następnie wiedząc, że masz obliczyć symetralną to współczynnik a spełnia: a1 * a2 = −1 (bo ma byc prostopadła). Będziesz miała już współczynnik a tylko bedzie brakowało "b" we wzorze y = ax + b. To pozostanie obliczyć
 xA + xB yA + yB 
środek punktów A i B (S = (

;

) I ta symetralna przechodzi przez
 2 2 
punkt S. 3o Podobnie jak wyżej − szukasz wzoru funkcji liniowej przechodzącej przez punkt A i C, szukana f. liniowa ma być równoległa więc spełnia a1 = a2. To potem tylko podstawiasz punkt B pod wzór y = ax + b. 4o Wektorki
4 gru 21:46
Gustlik: ad 10 i 40 − zrób tak jak radzi rumpek. ad 20 i 30 można zrobić nieco prościej: ad 20 − wystarczy obliczyć SAM współczynnik kierunkowy prostej AB ze wzoru, równanie całej prostej nie jest tutaj potrzebne:
 yB−yA 
a=

xB−xA 
cd. wg wskazówek rumpka. ad 30 − wystarczy obliczyć SAM współczynnik kierunkowy prostej AC ze wzoru, równanie całej prostej nie jest tutaj potrzebne:
 yC−yA 
a=

xC−xA 
cd. wg wskazówek rumpka.
5 gru 00:45
kasia: Co do 1o Wydaje mi się, że rumpek podał wzór na obwód prostokąta a nie trójkąta.
5 gru 00:50
Gustlik: Masz rację, Kasiu. Pozdrawiam emotka
5 gru 01:03