Eta: Witam!
Jakie "nieszczęsne'?

a) n+2 n +1 +2 n+3
a
n = ------ a
n+1 = ----------- = -------
n+1 n+1 +1 n+2
zatem :
n+3 n+2 (n+3)(n+1) - (n+2)(n+2)
b
n = -------- - -------- = ------------------------------- =
n+2 n +1 ( n+2)(n +1)
po wymnożeniu i redukcji otrzymasz:
- 1
b
n = -------------- mianownik zawsze dodatni , licznik ujemny
( n+2)(n+1) zatem wyrazy ciągu b
n są ujemne
b) b
1 = -1/ ( 1+2)(1+1) = - 1/6
b
4 = -1/( 4+2)(4+1) = -1/30
zatem mamy ciąg :
-1/6, -x
2+2x , -1/ 30 ---- ma być arytm.
czyli z def. ciągu mamy:
2( -x
2 +2x) = -1/6 - 1/30
rozwiąż to równanie i wylicz x