Gustlik: ad a) r= −2 i s
23 = − 598
| | a1+a23 | |
ale |
| =a12 − wolno wyznaczać numer środkowego wyrazu jak średnią arytmetyczną |
| | 2 | |
ale tylko wtedy, gdy mamy dwa wyrazy o numerze nieparzystym, albo dwa o numerze parzystym, i
nas a
1 i a
23 więc jak najbardziej tak można liczyć.
Stąd suma S
23=a
12*23
a
12*23=−598 /:23
a
12=26
a
1=a
12−11r
a
1=26−11*(−2)
a
1=26+22=48
a
n=a
1+(n−1)*r=48+(n−1)*(−2)=48−2n+2
a
n=−2n+50
ad b)
a
8=23 i S
7=105
| | a1+a7 | |
S7= |
| *7=a4*7 (ze średniej jak w pkt. a) |
| | 2 | |
a
4*7=105 /:7
a
4=15
a
8−a
4=4r
23−15=4r
8=4r /:4
r=2
a
1=a
4−3r
a
1=15−3*2
a
1=9
a
n=a
1+(n−1)*r=9+(n−1)*2=... dokończ...
ad c) jak ad b), masz S
15, a więc też nieparzystą, więc znów ze średniej wyznaczysz środkowy
wyraz.
Gustlik: Masz rację, @
Jolu. Nie jestem nieomylny, czasem zdarza mi się zrobić błąd, najczęściej
przy kopiowaniu. Po prostu w kalkulator wklepałem 598:23 i skopiowałem wynik i zapomniałem dać
minusa. Dzięki za czujność. Pozdrawiam