WEKTORY
Kuba: Dane sa punkty A(−1, 3) B(4,1) C(−3,−7) wyznacz punkt D aby prawdziwa była równosć
CA−1/3BD=[2;13]
4 gru 21:18
Eta:
D(x
D, y
D)
→ →
CA=[2,10] BD=[x
D−4, y
D−1]
| | 1 | |
[2,10]− |
| [xD−4, yD−1]=[2,13] |
| | 3 | |
[ x
D−4, y
D−1]= 3*[0,−3]= [0,−9]
to: x
D−4= 0 i y
D−1= −9
dokończ.........
4 gru 22:10
Gustlik: CA
→=[2,10], D=(x, y)
BD
→=[x−4, y−1] − skorzystam z obliczeń
Ety
Oznaczam w
→=BD
→
CA−1/3BD=[2;13]
Rozwiązuję równanie wektorowe − tak jak zwykłe równanie liniowe:
| | 1 | |
[2,10]− |
| w→=[2, 13] /*3 |
| | 3 | |
[6, 30]−w
→=[6, 39]
−w
→=[6, 39]−[6, 30]
−w
→=[0, 9] /*(−1)
w
→=[0, −9]
BD
→=[0, −9]
x−4=0, y−1=−9
x=4, y=−8
D=(4, −8)
5 gru 00:39
Kuba: dzieki wam;0
5 gru 21:07