kolejne z funkcji
Róża: | | ⎧ | x+ky=k+2 | |
| Dany jest układ równań | ⎩ | kx+y=k |
|
czy istnieją takei wartości parametru k, dla których rozwiązanie układu równań spełnia równanie
okręgu x
2+y
2=3?
4 gru 21:12
sushi_ gg6397228:
policz z wyznacznikow x, y z ukladu rownan i podstaw do wzoru x2+y2=3
4 gru 21:19
rumpek:
Wyznacznikami:
1
o Wyznacznik główny
|1 k|
|k 1| = 1 − k
2 = −(k
2 −1) =
−(k −1)(k + 1)
2
o Wyznacznik x
|k + 2 k|
|k 1| = 1*(k+2) − k
2 = k + 2 − k
2 = −k
2 + k + 2 =
−(k − 2)(k + 1)
Δ = 1 + 8 = 9 ⇒
√Δ = 3
3
o Wyznacznik y
|1 k+2|
|k k | = 1 * k − (k+2)k = k − (k
2 + 2k) = −k
2 + k − 2k = −k
2 −k = −(k
2 + k) =
=
−k(k + 1)
Teraz pozostało ci wyznaczyć x i y zrobisz to w sposób:
i otrzymane wartości podstawiasz pod:
x
2 + y
2 = 3
4 gru 21:22
Róża: dzieki

zapomniałam o tej metodzie
4 gru 21:41