Oblicz bez użycia tablic
procesor777: Tak jak w temacie prosze o pomoc:
| | 1 | |
sin4sin86−cos2sin6 + |
| sin4 = |
| | 2 | |
Doszedłem że można zamienić do postaci sin4cos4 − tak jak była reszta ale co dalej? Liczyc
sin2α czy jak? Proszę o pomoc.
I jeszcze jedno:
Wykaż że:
tg37,5=
√6 +
√3 −
√2 −2
Tego to już w ogóle nie ogarniam. Próbowałem liczyć na 20 rożnych sposobów chyba i ani razu mi
nawet zbliżony wynik nie wyszedł

Ale w sumie ważniejsze jest to 1 zadanie

Z góry dzięki za pomoc.
4 gru 21:06
procesor777: pomoże ktoś?
4 gru 21:18
Eta:
| | 1 | |
1/ sin4*cos86= sin4*cos4= |
| sin8 |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| sin8+ |
| sin4 −cos2*sin6= |
| (sin8+sin4) −cos2*sin6 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | 8+4 | | 8−4 | |
sin8+sin4= 2sin |
| *cos |
| = 2sin6*cos2 |
| | 2 | | 2 | |
dokończ.... wynik: 0
4 gru 21:19
procesor777: dzięki, już rozumiem

A to z tangensem wiesz może jak?
4 gru 21:25
Eta:
Np tak:
ze wzoru
| | α | | sinα | |
tg |
| = |
| , gdzie α= 75o |
| | 2 | | 1+cosα | |
sin75
o= sin(45
o+30
o)= sin45
0*cos30
o+cos45
o*sin30
o=...
cos75
o= cos(45
o+30
o)= .....
podstaw , przekształć i usuń niewymierność, powinno wyjść
teraz muszę na chwilkę wyjść... będę za ok . 30 minut ....
powodzenia
4 gru 21:37
Eta:
Bardziej przyjazne będą rachunki jak skorzystasz z zależności
| | α | | 1−cosα | |
tg |
| = |
| dla α= 75o |
| | 2 | | sinα | |
rozpisz podobnie jak podałam poprzednio
Powodzenia
4 gru 21:55
procesor777: Dzięki wielkie

Nie sprawdziłem do końca jeszcze ale widzę że wyjdzie raczej

Dam znać
jutro jeszcze najwyżej
4 gru 22:10
Eta:
ok. .... wyjdzie na 100% ....
4 gru 22:13