wielomiany
aleksis: Oblicz a,b oraz c jezeli wiesz, że:
W(x)=2x4 + ax3+2x2+bx+c
W(−2)=−16
W(0)=−4
W(1)=−1
4 gru 20:42
ICSP: w(−2) = 16
czyli 16 = w(x) oraz x = −2
podstawiasz współrzędne tych trzech punktów i rozwiązujesz układ równań.
4 gru 20:46
aleksis: tzn jak wyszlo mi pod koniec
−8a−2b=−48
c=−4
a+b=−1
i nie wiem co zrobić
4 gru 20:48
Abrakadabra: c= −4 bo w(0)=−4 czyli −4=0+0+0+0+c
W(−2) −16 = 2*−2
4 +−8a+8−2b−4
W(1) −1=2+a+2+b−4
Klamry i jedziesz
4 gru 20:48
aleksis: no a jak mam taka koncowke to jak dalej wyznaczyc a i b
−8a−2b=−48
c=−4
a+b=−1
4 gru 20:50
aleksis: halo pomoze ktos?
4 gru 20:56
aleksis: ?
4 gru 21:14
4 gru 21:16