Rozwiąż równania - logarytmy...
Kuba: Witam, mam problem z tymi równaniami logarytmowymi:
x
log5x=625
x
logx=100/x
100x
logx=x
3
x
logax=a
2x gdzie a∈(0;1) U (1;+
∞)
Z góry dziękuje za pomoc...
Prosiłbym również wytłumaczyć mi jeśli można jak to się robi krok po kroku

POZDRAWIAM!
21 mar 16:58
Eta:
Rozwiążę Ci dwa ( pozostałe podobnie rozwiąż sam)
zał: x>0
1/ 625 = 54
logarytmujemy obydwie strony równania : log5
log5xlog5x = log554 korzystasz z tego .
że logabc = c*logab
zatem : (log5x )*(log5x) = 4log55
podstawienie :
log5x = t
t*t= 4 => t2 = 4 => t= 2 v t= - 2
zatem:
log5x = 2 v log5x = -2
x = 52 v x = 5-2
x = 25 v x = 1/25
zad 2/ podobnie:
x >0
100
xlogx = ------- logarytmujemy
x
loglogx = log(100/x) korzystasz z : loga/b = loga - logb
(logx)*(logx) = 2 - logx log100 = 2log10 = 2
podstawienie:
logx = t to ; t*t = 2 - t => t2 +t -2=0 Δ= 9 √Δ=3
t1 = 1 t2 = - 2
to logx= 1 v logx= -2
x= 10 v x = 1/100
powodzenia w następnych ! już dasz radę !
22 mar 15:10
tim: Eta
22 mar 15:15