granica funkcji
szymm: Granica
moze ktos rozwiazac taka granice:
x → 1
4 gru 20:36
Trivial:
Rozważ granice jednostronne. Granica wyjdzie raz +∞, a raz −∞ − czyli obustronna nie istnieje.
4 gru 20:38
szymm: jest w ogole rozwiazanie, w ogole nie mam pomyslu
4 gru 20:39
szymm: a no wlasnie a gdyby bylo zamiast −4 to +4 w mianowniku?
4 gru 20:39
Trivial: To w końcu jak?
4 gru 20:40
Trivial:
Wtedy rozłożymy ze wzorów:
x2−5x+4 = (x−1)(x−4)
x3−1 = (x−1)(x2+x+1)
4 gru 20:43
szymm: to ostatnie pytanie: w jaki sposob rozbic to rownanie z x
3−1 na takie zeby sie poskracalo?

jaka jest metoda
4 gru 20:47
Trivial:
Wzory skróconego mnożenia:
a3 − b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
a3 + b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
4 gru 20:48