obl
help: jak wyliczyc y? 2y2-10y+12=0
21 mar 16:57
daveustro: funkcja kwadratowa...
najpierw proponowałbym podzielić przez 2
y2 - 5y + 6 = 0
a=1
b=-5
c=6
Δ = b2 - 4ac = 25 -24 = 1
√Δ = 1
-b + √Δ 5 + 1
y1 = ------- = ------- = 3
2a 2
-b + √Δ 5 - 1
y1 = ------- = ------- = 2
2a 2
21 mar 17:06
tim: Pomogę.
Jeżeli miałaś Δ to liczymy nią.
Δ = b2 - 4ac, gdzie
a y2 +/- b y +/- c
Δ = 100 - 4 * 12 * 2 = 4
√Δ = 2
y1 = -b - √Δ = 10 - 2 = 8
--------------- ------- ---- = 2
2a 4 4
y2 -b + √Δ = 10 + 2= 12
--------------- ------- ---- = 3
2a 4 4
21 mar 17:06
daveustro: to drugie rozwiązanie, to ma być y2 i zamias + √Δ, to - √Δ
pozdr
21 mar 17:07