nic nie rozumie z tego :(
nikt: napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkt A=(2;3) i tworzacej z osia OX katα=60stopni
majac dane punkty plaszczyzny A=(−3;3) I B=(3;6) NAPISZ rownanie prostej w postaci ogolnej i
kierunkowej
4 gru 19:23
ICSP: A(2;3) α = 60o
y = ax + b równanie prostej
a = tgα
a = tg60o
a = √3
y = √3x + b
3 = 2√3 + b
b = 3 − 2√3
y = √3x +3 − 2√3
mamy punkty :
A(−3;3)
B(3;6)
albo korzystasz ze wzoru na współczynnik kierunkowy albo podstawiwasz i tworzysz ukłąd równań.
NIe wiem jak było u ciebie na lekcji.
4 gru 20:35