Badanie zbieżności i obliczanie granicy ciągu
Vizer: Może ktoś mi sprawdzić czy dobrze takie zadanie robię?
| | 1 | | 1 | |
Pokaz, ze ciag rekurencyjny: a1 = 2, an+1 = |
| (an+ |
| ) jest zbiezny i oblicz jego |
| | 2 | | an | |
granice.
Badam ograniczoność przez np. 3 z indukcji matematycznej
∀n∊N a
n<3
1) dla n=1, a
1=2<3 O.K
2) zał: a
k<3
teza: a
k+1<3
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
dowód: an+1= |
| (an+ |
| )< |
| (3+ |
| )= |
| <3 O.K. |
| | 2 | | an | | 2 | | 3 | | 3 | |
Ciąg ograniczony z góry przez 3
Badam monotoniczność (sprawdzam, że rosnący):
a
n+1>a
n
| | 1 | |
an+ |
| >2an, an>0, bo ograniczony od dołu przez 1 |
| | an | |
a
n2+1>2a
n2
a
n2−1<0
(a
n−1)(a
n+1)<0
a
n∊(−1,1), czyli ciąg rosnący dla n∊(−1,1)
Wniosek: Ciąg jest zbieżny.
Liczymy granicę:
lim
n−>∞a
n=g, g≥1 z tw. o słabej nierówności
lim
n−>∞a
n+1=g
| | 1 | | 1 | |
limn−>∞an+1=limn−>∞ |
| (g+ |
| ) |
| | 2 | | g | |
2g
2=g
2+1
g
2−1=0
(g−1)(g+1)=0
(g=1 v g=−1) ⋀ g≥1
g=1
Proszę o sprawdzenie i wytknięcie ewentualnych błędów.
4 gru 19:13
Basia:
a
n < 3
| | 1 | | 1 | |
z tego nie wynika, że an+ |
| < 3+ |
| |
| | an | | 3 | |
błędów chyba jest więcej, ale teraz muszę kończyć
4 gru 19:33
Vizer: Hmm to jakby to można byłoby udowodnić?
4 gru 19:40
Trivial:
Ten ciąg jest malejący (to iteracyjny algorytm obliczania pierwiastka kwadratowego − w tym
wypadku z jedynki).
4 gru 20:04
Vizer: To całe zadanie sknocone normalnie, a byłem tak dumny z niego
Trivial mógłbyś napisać
jakbyś to zrobił?
4 gru 20:08
Trivial:
a
1 = 2
Najpierw udowodnimy, że ciąg a
n jest malejący. Zbadamy znak różnicy wyrażenia:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1−an2 | |
an+1 − an = |
| (an + |
| ) − an = |
| ( |
| − an) = |
| . |
| | 2 | | an | | 2 | | an | | 2an | |
W oczywisty sposób każde a
n > 0, zatem:
dla a
n < 1 mamy ciąg rosnący.
dla a
n > 1 mamy ciąg malejący.
Teraz trzeba jeszcze wykazać, że ograniczony od dołu przez 1. Tylko jak.
4 gru 20:26
Trivial:
Przypuśćmy, że:
| | 1 | | 1 | |
an+1 = |
| (an + |
| ) > 1 |
| | 2 | | an | |
a
n2 + 1 > 2a
n
a
n2 − 2a
n + 1 > 0
(a
n − 1)
2 > 0 − OK, jesli a
n ≠ 1 − czyli OK.
4 gru 20:30
Vizer: Nie mam pojęcia właśnie, bo próbowałem indukcyjnie jak na górze, ale to chyba źle..
4 gru 20:33
Trivial: Można też założyć an+1 ≥ 1 i wtedy wyjdzie nam już, że dla an ∊ R.
4 gru 20:33
Trivial: Poprawka:
an ∊ R+, (co w oczywisty sposób spełnione)
4 gru 20:34
Vizer: Hmm, to ma sens

A nie można odwrotnie tak ja na górze, ze rosnący jest dla jakiegoś
przedziału i ograniczony z góry?
4 gru 20:34
Trivial: | | 1 | |
Jest rosnący jeżeli zaczynasz od a1 < 1, np. |
| . |
| | 2 | |
4 gru 20:37
Vizer: Wiem właśnie czyli mój powyższy dowód, że rosnący jest dobrze?
4 gru 20:38
Trivial: Jest OK.
4 gru 20:40
Vizer: Ok a mój dowód indukcyjny, jest tak jak Basia twierdzi, że z niego nie wynika
ograniczoność przez 3?
4 gru 20:41
Trivial:
zakładasz, że a
n < 3, wtedy:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (an + |
| ) < |
| (3 + |
| ) |
| 2 | | an | | 2 | | ? | |
? wcale nie jest równy 3, tylko najmniejszej dodatniej wartości jaką może przyjmować. Jeżeli
udowodnisz, że a
n > 1 to możesz tam wstawić 1.
4 gru 20:47
Vizer: Ok, wielkie dzięki już łapię

A sama granica dobrze wyliczona?
4 gru 20:49
Trivial:
Algorytm jest taki:
A − dowolne > 0.
Gdy n →
∞
a
n →
√A.
Czyli dobrze.
4 gru 20:51
Trivial: I oczywiście a1 − też dowolne > 0
4 gru 20:54
Vizer: Ok. Dzięki za wskazówki
4 gru 20:55
Vizer: Trivial jeszcze jedno proste, głupie pytanie, dlaczego wiemy, zakładamy, że a
n>0
4 gru 21:51
Trivial:
| | 1 | |
Suma dwóch liczb dodatnich > 0 pomnożona przez |
| będzie > 0  |
| | 2 | |
4 gru 21:54
Vizer: Eh no tak srry za zawrót głowy. Teraz już raczej wszystko kapie.
4 gru 21:56
Trivial: To dobrze że kapiesz.
4 gru 22:02