1) Przedłużamy środkową jak na rysunku
2)ACBD jest równoległobokiem ( przekątne dzielą się na połowy)
3)
|AB|2+42==2*52+2*32
|AB|2=50+18−16
|AB|2=52
|AB|=2√13
4) Pole można obliczyć np. tak:
a) z wzoru Herona ( wbrew obawom, że: |AB|=2√13 )
p=4+√13
PΔ=√(4+√13)*(4+√13−2√13)*(4+√13−3)*(4+√13−5)
PΔ=√(4+√13)*(4−√13)*(√13+1)*(√13−1)
PΔ=√3*12=6
lub
b)
Z tw. cosinusów obliczymy cosinus kąta ACB
| 3 | ||
cos C=− | − kąt C z II ćwiartki | |
| 5 |
| 4 | ||
sinC= | ||
| 5 |
mc− dlugośc srodkowej poprowadzonej z wierzchołka C
mc=2
a=3 b=5 i c>0
| √2(a2+b2)−c2 | ||
mc= | ||
| 2 |
|AB|=5 , |AC|=3 , |AD|=2, ∡ADC =α , |CD|= |DB} = x
PΔABD = PΔADC= 0,5dxsinα , PΔABC = dxsinα
z tw.cosinusow:
dla ΔADC ; 9= x2+4 −4xcosα , ⇒x2 −4cosα =5
dla ΔABD : 25 = x2 +4 + 4cosα ⇒x2 +4cosα = 21
z tych dwoch rownan ⇒x = √13
zatem : 13 −4√13cosα = 5⇒cosα = 2√13/13⇒ sinα = 3√13/13
czyli PΔABC = 6