matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY!! wielomiany !!
Olseeen:
Znajdź wszystkie takie liczby a, aby reszta z dzielenia wielomianu p(x)= −x
3
+6x
2
+10x+2 przez dwumian x−a była równa reszcie z dzielenia wielomianu q(x)= x
3
+4x
2
−3x−4 przez x+a.
4 gru 19:06
wik:
p(a) = q(−a)
5 gru 09:55