wartość bezwzględna
domi: rownanie majace postac |x+a|=b ma dwa rozwiazania −2,2 oraz 6. wyznacz a i b
4 gru 18:35
Basia:
|−2,2+a|= b ⇔ (1) −2,2+a = b lub (2) −2,2a+a = −b
|6+a|=b ⇔ (3) 6+a=b lub (4) 6+a= −b
i musisz rozwiązać cztery układy równań:
[(1) i (3)] lub [(1) i (4)] lub [(2) i (3)] lub [(2) i (4)]
4 gru 18:46
5 gru 12:49
krystek: A jeszcze inaczej I−2,2+aI=b i I6+aI=b⇒I−2,2+aI=I6+a Ii teraz przedziałami
1)a<−6 mamy 2,2−a=−6−a sprzeczność
2)a∊(−6;2,2) 2,2−a=6+a⇒a=−1,9⇒ b=I−2,2+(−1,9I=4,1 z drugiego też b= I6−1,9I=4,1
3)a>2,2 −2,2+a=6+a sprzecznośc
I may a=−1,9 b=4,1
5 gru 13:36