Znane są wierzchołki A=(−2,−4), B=(6,0), C=(1,5) trapezu prostokątnego o podstawach AB i CD.
Oblicz współrzędne wierzchołka D tego trapezu
Badam prostopadłość wektorów BC→=[−5;5] i AB→[8,4] (skorzystałem z obliczeń Basi)
Iloczyn skalarny BC→*AB→=−5*8+5*4=−40+20=−20≠0, więc wektory nie są prostopadłe.
Zatem wektorem prostopadłym do AB→ bedzie AD→.
Liczę współczynnik kierunkowy pr. CD jako prostej równoległej do wektora AB→=[8, 4]
| wy | ||
a= | , gdzie [wx, wy] − wspołrzędne wektora równoległego do prostej. | |
| wx |
| 1 | ||
a1=U[4}{8}= | ||
| 2 |
| 1 | ||
Pr. CD∥: y= | x+b | |
| 2 |
| 1 | ||
5= | *1+b | |
| 2 |
| 1 | ||
4 | =b | |
| 2 |
| 1 | ||
b=4 | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Pr. AB: y= | x+4 | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
Zatem wspólczynnik kierunkowy pr. AD a2=− | =−2 (war. prostopadłości). | |
| a1 |
| 1 | 1 | |||
{y= | x+4 | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | ||
x+4 | =−2x−8 /*2 | ||
| 2 | 2 |